První rok na vysoké škole

Ahojky, v dnešním článku bych Vám ráda popsala svůj první rok na vysoké škole.

Naše škola byla otevřená pouze dva týdny. Já jsem tam byla jen týden, jelikož jsem byla první týden nemocná. Poté probíhala online výuka. Po čase jsme mohli chodit v menším počtu na gymnastiku, v letním semestru také na atletiku. Při zkouškách učitelé chtěli, abychom se jich zúčastnili prezenčně. Některé se tedy konaly online, některé ne. V letním semestru těch prezenčních bylo samozřejmě více, jelikož se situace zlepšuje (ťuk, ťuk, ťuk). 

Na vysokou jsem šla s minimálními znalostmi o vysokoškolském životě. Nevěděla jsem, co to jsou kredity, jak probíhají zkoušky apod. Prostě jsem spadla do vody a plavala :D. Naštěstí máme několik starších spolužáků, kteří už mají bakalářský titul. Ti nám na začátku pomáhali s nástrahami vysokoškolského života. 

První fail byl hned můj první den ve škole, kdy nám profesorka zadala úkol, který máme udělat na zápočet, tedy do konce semestru, ale já jsem to špatně pochopila a myslela, že úkol je do příští hodiny, takže jsem ho udělala hned první den :D :D :D

Hodiny probíhaly online, takže online klavír, kdy jsem měla webkameru u klavíru a hrála :D, online tělocvik, kdy jsme přes kamery posilovali, online zpěv. Ještě než nás pustili na praktickou výuku, měli jsme online tělocviky (plavání, gymnastika, atletika) pomocí prezentací a videí - hodně záživné :D. Ve výtvarce jsme vždy dostali zadaný úkol (např. nakreslit panorama), na který jsme měli týden. 

Jak už jsem psala v minulém článku, zkoušky jsem si radši rozendávala do více týdnu, abych měla na učení čas a klid. Některé byly v pohodě, jiné moc ne, ale naštěstí jsem zvládla všechny na první pokus.

Mile mě překvapilo, jak jsem se pravidelným tréninkem hodně zlepšila v gymnastice. Hrazda, stojka, kotoul dozadu - to mi vždycky dělalo problém, ale trénink od tréninku bylo vidět, jak si tělo zvyká, pamatuje si a šlo to lépe a lépe, z čehož jsem měla velkou radost. 

Také jsem se naučila sama pravidelně trénovat na klavír. Ze ZUŠky jsem byla zvyklá, že jsem měla 45 minutovou vyučovací hodinu, kdy jsem byla na hodině s p. učitelkou sama. Tady je nás na jedné hodině 6 a ještě je to přes počítače! Takže profesor jen poslechne skladbu, řekne, kde udělal člověk chyby a nazdar, jde další. O tomto problému už jsem se zmiňovala. Jsem ráda, že nejsem začátečník, pro ně to musí být strašně frustrující. Také požadavky jsou nastavené hodně vysoko. Je mi jich líto :/ když napíšou, snažím se jim pomoct. Jsem opravdu ráda za vynikající p. učitelku ze ZUŠ, která mě naučila, jak správně trénovat (nehrát hned celou skladbu, ale zvlášť, po určitých úsecích apod. -  to začátečníkům profesor vůbec neřekl...) a hlavně mě naučila hrát :). Jsem jí za to moc vděčná <3!

Také pro mě byla velká změna odchod z domova. Na gymplu jsem byla v našem městě, takže jsem stále byla doma, nikoliv na intru. Do maturity jsme byly se ségrou spolu, teď jsme se musely rozdělit. Musela jsem se o sebe začít starat sama, žádný mama hotel :D. Uklidit, vyprat, navařit. Co jsem si nekoupila, to jsem neměla... Člověk si pak začne vážit mamky práce daleko více. Do té doby mu to přišlo jako samozřejmost a vůbec se o to nezajímal. Jsem rodinný typ, proto mi ani tolik nevadila distanční výuka. Ne, že bych snad nechtěla vařit, ale až na bytě jsem si uvědomila, jak fixovaná jsem na svou rodinu. Možná si řeknete, že jsem ve škole přece tolikrát nebyla, abych si to začala nějak naplno uvědomovat, ale když byly povolené tělocviky, jezdívala jsem tam pravidelně na pár dní skoro každý druhý týden, takže jsem si to uvědomila. 

Také jsem se naučila orientovat se v cizím městě. Už po týdnu jsem se tam celkem vyznala. Pamatuji si, jak jsem před začátkem šk. roku celé dny hledala spoje MHD k fakultám, aby mi to co nejlépe vycházelo. Každý spoj jsem měla napsaný, no prostě mazec :D. Teď už naštěstí vím, u jaké fakulty je která zastávka a nemusím to tudíž tolik řešit, ušetřilo mi to spoustu nervů :D. 

Na seznamováku jsem nebyla, bála jsem se covidu (bylo tam přes 400 lidí a pandemie zrovna v září řádila vcelku dost). Takže jsem spolužáky znala jen z online hodin (což je nic moc), nebo z tělocviků. Ve třídě nás je 70, myslím, že jsem osobně viděla tak polovinu a na ulici bych poznala možná 15, nebo 20 :D? Tak uvidíme, jaký bude příští rok, jestli se konečně více poznáme... Snad ano. 

Tohle bylo shrnutí mého prvního roku na vysoké škole. Ze začátku jsem se hodně bála, připravovala jsem se až tak moc, že jsem to odmarodila (ano, myslím, že jsem byla nemocná kvůli stresu). Dlouho jsem si připravovala věci do bytu, jako by tam snad nebyl obchod a nemohla jsem si nic koupit, kdybych něco zapomněla :D. Myslela jsem nad seznamem věcí před spaním, dokonce se mi o tom i zdálo. Pak jsem se samozřejmě bála školy, nového kolektivu apod. Ale naštěstí všechno dobře dopadlo. Spolužáci, které jsem zatím poznala, jsou moc fajn. Těším se na společné zážitky.

Děkuji všem, kteří dočetli článek až sem. Co vy, jak vzpomínáte na začátky na vysoké, či střední škole? Mějte se krásně a u dalšího, snad méně vyčerpávajícího článku :D, na viděnou :-)!

Po úspěšné zkoušce :)

Komentáře

  1. gratuluji ke zvládnutí prvního roku :) jen tak dále a snad se to už uklidní a více poznáš své spolužáky :)

    musím přiznat, že jsem také rodinný typ, a když jsem se stěhovala k partnerovi, bylo pro mne těžké nevidět mamku každé ráno a tak... teď už je to lepší, ale stejně mi to stále chybí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Luci :)
      Jsem ráda, že nejsem sama, kdo to takhle má :)
      Leník

      Vymazat
  2. Rok to byl náročný asi pro úplně všechny, držím pěsti, aby ten následující byl v rámci možností normální a méně vyčerpávající :).

    OdpovědětVymazat
  3. Blahoželám k ukončeniu prvého ročníku. Ja som tiež chcela ísť na výšku no nevyšlo

    my blog DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! To je škoda :(, na jaký obor jsi chtěla jít?
      Leník

      Vymazat
  4. 70 lidí v jedné třídě? Tak to je nářez, to bych byl vyčerpaný jen z toho davu. :-D Ať se daří! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Společně býváme jen na přednášky, na semináře jsme rozděleni do více skupin :D
      Díky :)
      Leník

      Vymazat
  5. Super článek :) Jsi skvělá, jsem na tebe pyšná! Já jsem na vysokou chodila jen něco přes měsíc :D Takže jen malá zkušenost. Taky jsem byla na gymplu v našem městě. To byly časy... chtěla bych to vrátit, i když jsme nebyli moc dobrý kolektiv a někdy to bylo pro mě dost těžké (tím narážím na moje známky :D), měla jsem úžasnou nejlepší kamarádku, s kterou jsme toho hodně zažily. Zrovna dneska se mi o gymplu zdálo. Že jsme tam šli s bráchou pozdravit profesory :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář, Terry :) <3!
      Juu, tak to musel být hezký sen :) včera se mi zdálo také o jedné paní učitelce z gymplu, že jsme se potkaly u obchodu :))
      Leník

      Vymazat
  6. Já na vysoké škole nebyla, takže tohle neznám, ale je hezké to číst. A jsi moc šikovná.. tělocvik jsem nenáviděla, takže tvé pokroky jsou skvělé! :-) Zvládneš to levou zadní a ještě lepší je, že ses tak zaklimatizovala :-) Držím palce! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář a podporu, Jani <3 :)!

      Vymazat
    2. Moc ti to sluší, je vidět že zkouška dopadla dobře

      Vymazat
    3. Moc děkuji :) jo jo, byla úspěšná :D
      Leník

      Vymazat
  7. Gratulace ke zvládnutí prváku! Já na intru nikdy nebyla, vysokou mám 15 min šalinou a jen jednu zastávku dál od střední školy, takže se nezměnila ani má cesta :D Přeji štěstí do dalšího roku :)

    Lucy Villain
    kulturnicek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš dobré! Taky bych chtěla mít vysokou tak blízko :D Díky moc :)!
      Leník

      Vymazat
  8. Úplne chápem to stresovanie, tiež som to mala v prvom ročníku podobné :) Akurát pár dní dozadu som zoštátnicovala na bakalárskom stupni a je mi dosť ľúto, že polovicu štúdia sme mali dištančnú :/ Dúfam, že ďalší rok bude už lepší :) Prajem veľa šťastia v ďalšom štúdiu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obrovská gratulace :)! To věřím, poslední dva roky byly hodně zvláštní :(. Doufám, že už to bude zase normální... Moc díky a také ti přeji hodně štěstí ve studiu :)!
      Leník

      Vymazat
  9. gratuluji k zvládnutí prvního roku je to to nejtěžší :( až bude po covidu tak to bude lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :)! Také doufám, že už bude lépe...
      Leník

      Vymazat
  10. Gratulujem! :) Ja som bola v prvom magisterskom ročníku až týždeň v škole :D

    Blog de la Licorne💐
    Youtube

    OdpovědětVymazat
  11. Krásně jsi to zvládla, jen tak dál! Škoda, že ten Vš život se spolužáky byl omezený - to dělá hodně, navíc na zážitky s nimi budeš vzpomínat, tak držím palce, aby se to zlepšilo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář <3. Přesně, bohužel jsme o spoustu vzpomínek a zážitků přišli, ale doufám, že nás jich ještě spoustu čeká :)
      Leník

      Vymazat
  12. Super článek, gratuluji k prvnímu roku a a%t se daří i nadále :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  13. Ten první rok na vysoký byl těžký, taky jsem byla hozená do vody a musela jsem se v ní nějak naučit plavat ;) Věřím, že s tou distanční výukou to muselo být těžké, kord když ty první týdny jsou i o rozkoukávání a seznamování se s ostatními :) Máš můj obdiv, žes to nakonec zvládla a věřím, že už to bude jen lepší! :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za hezký komentář :). Bylo to těžké, ale také věřím (doufám), že už to bude jen a jen lepší :)
      Leník

      Vymazat
  14. Vůbec vám to covid studium nezávidím...

    A jak se daří ségře? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to náročné...
      Díky moc za otázku. Hanče se daří výborně, je nejlepší z ročníku. Má několik nabídek na psaní bakalářky, dokonce i diplomky! Je strašně šikovná, mám z ní radost a moc jí to přeju :)

      Vymazat
  15. Zavzpomínala jsem si. I když ty jsi to měla úplně jinak. To online vyučování bylo určitě úplně jiné, než když jsme chodili presenčně. Doufám, že ještě budeš mít možnost si užít i toho studentského života a paření se spolužáky :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky