Tábor očima instruktorky - počtvrté

Ahojte, tento rok jsem se již počtvrté zúčastnila jezdeckého tábora jako instruktorka. Jaké to bylo a co jsme dělali? To se dozvíte v tomto článku.

Na tomto táboře jsem byla poprvé v roce 2014 jako táborník. Pak jsem jeden rok vynechala (ale jela se tam na jeden den podívat) a od r. 2016 tam pravidelně jezdím jako instruktorka u koní. Každý rok jsem měla na starosti jiného koníka. Stejně tomu bylo i letos. Na starost jsem dostala poníka Alexe, který je z jiné stáje, než ostatní koníci, tudíž jsem ho neznala. (Poník z jejich stáje jet nemohl, jelikož byl nemocný.) Alex je světle hnědý poník Shetlanda. Za chvíli jsem si ho moc oblíbila. Velkých koní se vůbec nebál, naopak je provokoval a dělal naschvály :D, takže jsme ho museli oddělit do jiné ohrady, aby měli velcí koně klid. Nenechal je v klidu ani v noci. Uličník :D. Ale na lidi byl hrozně hodný !
Tábor je stanový. Děti bydlí ve stanech s podsadou. My, vedoucí, ve svých stanech. Uprostřed tábora je zděná budova - klubovna. Na táboře bylo 58 dětí a 9 koní. Děti byly rozděleny do 4 týmů. Nebudu rozepisovat každý den, pouze vám jeden den detailně popíšu. Budíček pro nás, koňáky, v 7 hodin, kdy se jdou krmit koně. Pak se jdeme nasnídat a cca do půl deváté máme volno (poté se jdou připravovat koně na vyjížďku). Budíček pro děti je v 8 hodin. Čeká je rozcvička a poté snídaně. V 9 hodin jdou dva týmy ke koním na procházku, zbylé dva jsou v táboře, uklidí po snídani, mají možnost se vysprchovat a potom dělají týmové aktivity - např. kreslení triček, vlajek, pokřik apod. Na vyjížďku se první dva dny chodí k Velkému pařezitému rybníku (který je ale bohužel tento rok vypuštěný) a další dva dny na Roštejn (tento rok jsme šli jen jednou, protože druhý den pršelo). U rybníka a na hradě je pauza. Děti se nasvačí a pak se jde zpět. Do tábora se přichází kolem půl 12. Když je čas, děti koně vyhřebelcují, my jim dáme polední krmení a pak se jde na oběd. Do 14:30 je polední klid. Pak začíná odpolední program (CETAH = celotáborová hra) - např. hry v lese apod. Koňáci mají cca do pěti hodin volno. Po CETAHu je svačina a potom jdou zbylé dva oddíly, které nejezdily dopoledne, na koně na výcvik, který probíhá ve výběhu. Děti si mohou vybrat, jestli chtějí na lonž a madla, nebo normálně pod sedlo, kde se cvičí. Po výcviku dáme koníkům večerní krmení a potom už mají až do rána klid. My si pak jdeme na večeři a večer jsou na programu hry, táborák apod. Večerka pro táborníky je ve 22 hodin. Druhý den oddíly, které měly ráno vyjížďku, mají odpoledne výcvik a naopak. Proto se chodí vždy dva dny na stejné místo.
V pátek se vždy chodí na celodenní výlet do Telče. Tam jedou na konících děti a zpět my. Děti vysadíme v Telči. Večer je diskotéka.
Na táboře je možné být na 14 dní, nebo na týden. Já jezdím pokaždé na první týden.
Počasí bylo celý týden chladné. Vůbec jsem nevytáhla kraťasy nebo tříčtvrťáky. Od čtvrtka pršelo, ale naštěstí jsme vždy našli chvíli, kdy zrovna nepršelo, aby se děti mohly svézt. Druhý týden potom měli o hodně teplejší :D.
Když mi v pátek večer odjížděl Alex, oplakala jsem to :(. Hodně jsem si ho oblíbila a děti myslím taky. Jedna malá holčička na něj stále chodila. Říkala mi, že se pokaždé těší na druhý den, kdy bude moct jet zase na Alexovi :). A pak mu při cestě do Telče řekla: ,,Alexíčku, cestou do tábora povezeš o něco těžší váhu." :D Jsem nemohla. Přesné, trefné, upřímné. Takové jsou děti a je to dobře :). Holčičce bylo 6 let. :)
Bylo to jako každý rok moc super :)! Potkala jsem staré známé a seznámila se s novými lidmi. Moc se těším na příští rok!
Na závěr přikládám pár fotek:
Alex, Baron a já

Na Roštejně čekáme na děti

Zlatíčko

A co Vy? Jezdíte někam na tábor, nebo jezdili jste, jako děti?

PS: Nedávno tento blog překonal hranici 20 000 návštěv!!! Chtěla bych Vám za to hrozně moc poděkovat ! Moc si toho vážím!

Komentáře

Oblíbené příspěvky