Psí spřežení

 Ahoj, úplně jsem zazdila, že jsem Vám ještě nenapsala o psím spřežení. Jdu to napravit ;)

Jízdu se psím spřežením jsme dostaly se ségrou v prosinci ke 20. narozeninám. Moc jsme si přály, aby byl zrovna sníh, bohužel tomu tak nebylo. První termín měl být v únoru, ale kvůli blátu se musel odložit. Druhý termín byl v dubnu. Ten už vyšel. V poukazu psali, že si máme vzít horší oblečení, protože se zamažeme. Byly jsme na to tedy připravené, realita nás ale i tak překvapila :D. Přišly jsme na dvorek, jen, co se za námi zavřely vrata, pán pustil asi 20 psů, všichni na nás začali skákat a lízat :D. Byli nadšení. Po přivítání jsme je zkusily samy obléct do postrojů, měli s námi svatou trpělivost! Jely jsme na takových vozítkách. Hanča měla rychlejší spřežení, já pomalejší (ale nezdálo se mi :D). Jízda trvala asi 45 minut. Jeli jsme chvilku po asfaltce, lesem, loukou. Žádná díra nás nezastavila, byl to opravdu šrumec. Nečekala jsem, že to pojede tak rychle. Psi byli hodně natěšení, kluk, který spřežení řídil (musher) říkal, že dnes se jim hodně chce :D. Psi nejezdí každý den, pouze párkrát v týdnu. Musí být před jízdou hodně napojení, jinak by to nezvládli. Ze začátku jsem se bála, že se někde vyklopíme, ale prý to nejde :D. Do kopce jim pomáhal, z kopce musel brzdit, povely doprava doleva dával hlasem, žádné opratě, jako u koní, jen hlas. Říkal, že když nebyl covid, jezdili na závody po celé Evropě. Bylo mu 13, jezdil druhou sezónu, táta jezdí přes 30 let. Psy si sami vychovávají. Byla to smíšená plemena, nezáleží na vzhledu, ale na odolnosti, vytrvalosti a síle. Povídali jsme si, že psi jsou podobní jako koně. Také poznají, když se vracíme domů, to se hned jde rychleji :D. Na konci jsem byla hodně vyklepaná (ne strachy, ale nerovnostmi v terénu :D). Pak jsme je pomohly odstrojit, i ten úplně poslední trpělivě čekal, než ho odstrojíme, nevadilo mu, že ostatní okolo něj už žerou. To jsem hodně obdivovala. Byli opravdu poslušní. Byl to skvělý zážitek. Chtěla bych  to zkusit i v zimě na saních. Určitě nedoporučuji těm, co se bojí psů, nebo nemají rádi špínu a rychlost. Byl to adrenalin :) přikládám pár fotek:





Po jízdě :D. Prvně jsem nevěděla, jestli si mám vzít brýle, nebo čočky. Nakonec jsem si vzala brýle a byla jsem za ně hodně ráda, protože bláto bylo všude.


Byli to miláčci :)

Hanči spřežení

A co Vy? Chtěli byste někdy zkusit psí spřežení? Máte radši psy, nebo kočky? :) 

Komentáře

  1. páni, to musel být začátek :) mně by stačilo se pomazlit :D

    OdpovědětVymazat
  2. Týjo, tak to zní a vypadá parádně! Já mám radši psy :) Ale kočky mám taky ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to skvělé :). Souhlasím s tebou ;) mám ráda oboje, ale o trošku více psy
      Leník

      Vymazat
  3. Tak to musela být vážně bomba, klidně bych se takhle nechala zmatlat blátem, už jen pro ten zážitek! 😀

    OdpovědětVymazat
  4. Tyjo! To musel být úžasný zážitek. Popravdě jsem ani netušila, že něco takového v česku je :D Ale rozhodně bych do toho šla, musela to být sranda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem dříve nevěděla, že to tu někdo provozuje, dokonce nedaleko od nás. Byla to paráda :D
      Leník

      Vymazat
  5. Musel to být skvělý zážitek! 😊 Já si letos odbyl premiéru - jízdu na velbloudovi - v Egyptě. To taky stojí za to. 😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda byl :). Jůů, na velbloudovi jsem jela se ségrou v ZOO, když jsme byly malé, ale už si to moc nepamatuju :D
      Leník

      Vymazat
  6. Musel to byť super zážitok ale chudáci tí psíkovia. Ja takéto veci neuznávam. Mala som psikov a zomreli na starobu. Ani na voditku som ich nenosila veľmi lebo boli vychovaní že chodili pri nohe.

    my blog DISCOVERINGGLAM // my YOUTUBE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady vybírají jen mladé, zdravé a silné psy. Starají se o ně opravdu hezky.
      Leník

      Vymazat
  7. Ty jo, to musel být hodně zajímavý zážitek. :) Ani bych neřekla, že to je i u nás. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to skvělé :). Také jsem o ničem takovém v ČR předtím nevěděla :)
      Leník

      Vymazat
  8. To muselo být krásné přivítání od pejsků :) Věřím, že to musel být zážitek, ale já bych asi na psí spřežení nechtěla, bylo by mi těch pejsků líto, kdyby mě museli táhnout (i když chápu, že je to vlastně baví :))

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to moc hezké přivítání :) tolik psů najednou jsem ještě nikdy neviděla :D
      Leník

      Vymazat
  9. Já bych do toho šel jedině na sněhu... hlavně pro tu atmosféru. Ale i tak to muselo být fajn, až na to bláto. Přeju pěkný den. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na sněhu to musí být ještě o něco lepší :)! Snad se někdy projedu i na sněhu.
      Leník

      Vymazat
  10. Jízda psím spřežením je luxusní zážitek! Já měla to štěstí, že jsem byla na táboře, kde takto pozvali jednu paní i se smečkou a mohla jsem se taky projet. Bylo to něco neskutečného a fakt jsem si to užívala, ačkoliv na té kárce člověk opravdu cítil každou nerovnost terénu :DD Úplně jsem se cítila, jak v těch filmech, i když mi chyběla ta péřová bunda, omrzliny a závěje sněhu :DD A obdivuju tu paní - starat se o smečku musí být práce na plný úvazek...a když jse m viděla s jakou láskou se o ně paní starala, tady bych si nikdy nedovolila mluvit o něčem jako "týrání" zvířat, protože ti psi vypadali, že měli z jízdy stejnou radost jako já :D
    Co dalšího bys chtěla ještě zkusit? Skok padákem? Nebo bungee jumping? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů, to je super, že sis to také vyzkoušela :). S těmi nerovnostmi 100% souhlasím :D cítila jsem všechno :D. Přesně, pejsci byli nadšení :)
      Skok padákem dostala ségra ke 20. narozeninám, já jsem srab, takže jsem ho nechtěla :D místo toho jsem dostala vytoužený let balónem :) měl by se uskutečnit v červenci, tak snad vyjde počasí :) moc se těším <3
      Leník

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky