Sněhová kalamita

 Ahoj, celou republiku zasypal sníh. Jsme na hranici Jihočeského kraje a Vysočiny, tudíž tu platí kalamitní stav. Na fotkách vidíte 30 cm sněhu ⛄❄🌨! Do večera ještě 5 cm připadlo. Je to opravdu nášup! Ani holínky mi nestačily :D.

V pátek jsem jela na koně autem a ne vlakem, jako obvykle. Do půl 12 jsem učila (fyziku na 2. stupni :DD!), pak jsem ještě musela do knihovny. Vlak ke koním bych nestíhala, tak jsem si vzala auto. Do jara snad za volant nesednu! Cesta byla příšerná! Nemohla jsem jet po hlavní, protože je zavřená, takže jsem jela po objížďce. Sníh pořád padal, takže přes vesnice byla cesta špatně udržovaná. Jela jsem opravdu pomalu, ale zase jsem se musela rozjet do kopce, abych ho vyjela. Z kopce jsem taky nemohla pořád brzdit, abych nedostala smyk. Stejně jsem ho jednou dostala - v hodně nepřehledné prudké zatáčce. Naštěstí se nic nestalo a vybrala jsem to. Byla to opravdu hodně nepříjemná cesta. Večer jsme šly se ségrou na ples. Chtěla jsem tam jet autem (stejně nepiju, takže je mi jedno, jestli budu řídit nebo ne), ale nakonec jsem poprosila taťku, aby nás tam hodil, protože jsem si opravdu netroufla. Odpolední cesta ke koním a zpátky mi stačila. Všude okolo bylo spoustu nehod :(. 

Taťka pracuje v technických službách. Zrovna má tento víkend službu. Včera od 4 hodin od rána jezdil se sypačem. Byl v práci přes 15 hodin. Je to makačka. Sněhu stále přibývá, takže se silnice a chodníky zase zasypávají. Vím, že silničáři dělají co mohou a proto nechápu ošklivé komentáře na internetu. Taťka je kvůli tomu ve stresu, nemůže spát. Je to těžká, náročná a zodpovědná práce. Tolik sněhu za 30 let v práci ještě nezažil. 

Ale je to moc hezké :) (za oknem, nebo po svých - když zrovna neuklouznete :D, ale ne za volantem). Sníh k zimě patří, konečně pořádná zima. Poslední roky sněhu moc nebylo, tak teď se to opravdu podařilo. Je to dobře. Stále jsme slyšeli spoustu informací o globálním oteplování, jak tají ledovce apod. Tak snad to až tak hrozné nebude! 

Kolik je u Vás sněhu? :-)

Jinak už u nás ovečky bohužel nejsou. Odjely na chalupu, kde mají stodolu a mají se kde schovat. Mysleli jsme, že u nás budou delší dobu. Tolik sněhu jsme nečekali :D trošku sněhu by jim nevadilo, trávu by si našly, ale tohle je opravdu hodně, takže se na chalupě budou mít lépe. Budou mít střechu nad hlavou a krmelce plné sena. Ve Skotsku jsou zvířata zvyklí žít bez přístřešků, těmto ovcím by to za normálních podmínek taky nevadilo. Stejně jako koně mají hustou vlnu (koně srst :D), takže se jim sníh nebo déšť ke kůži nedostane. Když si sáhnete pod hustou vlnu, jsou teplé. Stejně jako koně, i když prší/sněží, tak se většinou nepůjdou schovat, protože jim to nevadí, mají na sobě takovou pláštěnku. Ale tohle je opravdu extrémní počasí, takže jsme je odvezli na chalupu, kde se budou mít lépe. Snad u nás ještě někdy budou, třeba na jaře. Uvidíme, sousedi mají začít stavět. 

V úterý budu na praxi učit. Minule jsem vysvětlovala nové učivo - rovnice. Tentokrát budu znovu vysvětlovat nové učivo - dělení víceciferným dělitelem. Samá těžká témata :D horší by byla snad už jen geometrie :D tak mi prosím držte palce, ať jim to dobře vysvětlím :D

Máme tu pořádnou nadílku :)

























Chvilku jsem jezdila s taťkou :)





Děkuji za přečtení! Mějte se krásně :) přeji Vám pohodovou první adventní neděli 🕯!

Komentáře

  1. Sníh je tedy krásný, ale taková sněhová kalamita už není vůbec legrace! Tu cestu autem tedy nezívidím, muselo to být strašně nepříjemné. Já chodím všude pěšky, řidičák ani nemám. Jinak u nás padá taky skoro pořád, ale máme tu tak 10cm sněhu, což nic není. Jen můj malej pejsek trpí, když v něm skoro není vidět. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, za oknem je to krásné, ale za volantem děs :/

      Vymazat
  2. Dnes ráno při výšlapu s fotoaparátem šel sníh v některých místech taky přes gumáky. V zoo Hluboká rozbitá voliéra, ještě že jsou ovečky pod střechou, ještě by je chytil nějaký kondor. Video mi bohužel nejde přehrát. Autem v takové počasí nikam nejezdím ani jako spolujezdec. Jak se říká, když nejde o život, tak nejde o nic. Také přeju hezkou neděli adventní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, také jsem slyšela :( před necelým měsícem jsem v té ZOO byla. Zkus na video zmáčknout 2x, funguje mi to. Za volantem je to děsný :/ Díky :)

      Vymazat
    2. Ve videu se akorát točí kolečko jako že se to nahrává a nic. Je to divné, YouTube normálně pustím. V ZOO v Brně dělají přístavbu pro opice. Chovatel v televizi říkal, že je na tom pozemku spoustu kamení, a že to musí všecho vysbírat. Prý by ty kameny opice použily proti sobě i proti návštěvníkům. Tak jsem si říkal, že podobný výběh bych u té mé skalky mít nemohl. Jedině snad pro krokodýla, ten by to ocenil, ale jezírko s potokem je moc malé. :-D Tak už nemáme jalovici, poranila si na náledí nohu... Záhony zaplakaly, hnoje víc nebude. Stejně se divím, že se to nestalo už dřív, máme zahradu v kopci a ona strašně rychle běhala a pak brzdila úplně na smyka. Větší zvíře než slepici ve výběhu už nechci...

      Vymazat
    3. To je zvláštní :/ opice jsou docela drsné :D to s krávou mě mrzí :(

      Vymazat
  3. U nás toho taky napadla kupa :) Kéž by to do těch Vánoc zůstalo... :D Tatínkovi držím palce, musí to být hrozná práce :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také doufám, že to do Vánoc zůstane :) před rokem napadlo týden před Vánoci a nezůstalo to :/ teď je toho o dost víc, tak by snad mohlo :D i když je ještě dost dní do Vánoc. Ale určitě to nebude tak rychle tát, jako vloni :)

      Vymazat
  4. Já jsem hezky ve středu Jižních čech. :D Tady je tak půl metru sněhu a z některých kopic si tu děti udělali iglú, což je hustý. :D Jinak se tu na sídlišti lidé rozhodli, že chodníky si odhrabou sami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, teď jsem v ČB tak to od sebe nejsme daleko :) jejda, u vás chodníky neodhrabovali?

      Vymazat
  5. to je krásné :) u nás toho tolik není, ale jsem vděčná i za tu trochu :) ať syn pozná sníh :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I trošek je krásný :) k Vánocům to prostě patří! Kéž by to vydrželo :)

      Vymazat
  6. U nás ho taky bylo hodně, už ale taje, ale jsem ráda alespoň za něco :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Budějovicích byla před týdnem kalamita a dnes už tady skoro nic není :/

      Vymazat
  7. Ten sníh letos - to je něco neskutečného! Mám z něho obrovskou radost, nejlepší vánčoní dárek vůbec, ikdyž taje :/ A příště si to musím taky změřit :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu super :)! Jak jsem psala u předchozího komentáře. Před týdnem tu byla sněhová kalamita, nejzasaženější velké město v ČR a dnes už tu skoro nic není :(

      Vymazat
  8. Nám aj nasneží aj sa to hneď topí. Jediný normálny sneh u nás bol túto sobotu inak je to nič moc :/

    OdpovědětVymazat
  9. teda, to je pořádná hromada sněhu! u nás ho teda tolik nebylo, ale i tak ho tu bylo neobvykle hodně! dneska se to už všechno roztálo, ale nevadí, jsem ráda, že jsme si sníh mohli užít aspoň takto ten týden :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás už to taky taje a je ho minimum :( snad ještě napadne.

      Vymazat
  10. Tipuji, že jestli to tam máte jako u nás, už po sněhu není ani památky :D.

    OdpovědětVymazat
  11. U nás taky byla slušná nadílka, bohužel je toho sněhu rok od roku méně mi přijde. Letos velká krize i ve vyhlášených střediscích v Německu, Rakousku, ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, je to vidět i když se dívám na biatlon, taky nikde nemají moc sněhu :(

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky