Gymnázium X základní škola

Ahoj, tento článek bude o rozdílech, které pociťuji, že jsou jiné na gymplu, narozdíl od základky. Samozřejmě každý pociťuje něco jiného. Tohle jsou pouze mé rozdíly.
Každý jsme samozřejmě chodili na jinou základní školu, měli jsme jiné učitele, jiný typ výkladů. Teď chodíme na jiné střední školy apod. Takže to, co se zdá rozdílné mně, nemusí se zdát vám :).

Jsem ve 2. ročníku na gymnáziu.
Základku jsem milovala. Byla jsem moc ráda, že jsem nešla na osmiletý gympl a místo toho šla na druhý stupeň ZŠ.
Strašně moc mi toho dal.
Naučila jsem se psát na klávesnici, kde asi mohu tvrdit, že jsem byla úspěšná. V tomto oboru jsem se účastnila soutěží. Republikových (1. místo v ČR) i celosvětových (59. místo na světě). Strašně mi to dalo a neuvěřitelně mě to bavilo :)! Teď už bohužel na střední nepíšeme. Ano, teď ve 2. ročníku to máme jako volitelný předmět (který jsem si samozřejmě vybrala :D), ale už se tam nesoutěží.
Na základce byli skvělí učitelé.
Díky 2. stupni na ZŠ jsem poznala na Globe Games kamarádku Sonču a Eddieho. Chodila jsem do přírodovědného krožku a GG bylo celorepublikové setkání "Gloubáků" :) (kroužek se jmenoval Globe).
Bylo to tam prostě super :).

Na gymplu je to jiný šálek kávy. Jsem hodně citlivá, takže všechno moc beru.
Sice chodím stále do stejné budovy jako na základku (máme stejné skříňky, tělocvičny a jídelnu), ale i tak to bylo něco úplně jiného.
Noví učitelé, nový kolektiv, předměty, více učení apod...
Kolektivu jsem se hodně bála. Jsem spíše introvert a v cizím prostředí se neumím prosadit (to ani moc ne u kamarádů :D). Na základce jsme měli špatný kolektiv. Neříkám, že všichni ze třídy byli špatní, ale někteří ano. Zažila jsem šikanu, kyberšikanu.. No, radši ani nemyslet.
Proto jsem taky nešla na intr, bála jsem se, že narazím na špatné lidi. Já vím, kdo se bojí, nesmí do lesa, ale tak to už u mě prostě bude..
Ale jsem ráda, že jsem zůstala doma, ve stejném městě. Chodím (a sedím v lavici) s mou sestrou, což mi hodně pomohla psychicky. Ve třídě mám hodně spolužáků (naštěstí těch dobrých) ze základky.

Když si vzpomenu na první den na střední (před rokem)... Jako by to bylo včera :D. Dlouho jsem přešlapovala před třídou a stále si dodávala odvahu, ať už vstoupím :D.
Naštěstí máme ve třídě super kolektiv :). Spolužáci jsou normální (nejsou tak praštění a zákeřní jako jsme měli na základce). Takže za tohle jsem opravdu strašně ráda!!

Učitelé... Samozřejmě jak kteří, ale většina je strašně v pohodě :). Což je myslím taky velké plus.

Učivo... Asi největší šok. Ale to jsem mohla čekat, když jsem na gymplu (ano, čekala). Úplně něco jiného než na základce. To jsem si pak říkala, jak na ZŠ to bylo lehké!
Tisíckrát delší zápisy, více podrobností (a to všechno se naučit :D).
Největší podrobnosti, které si neumíme ani představit jsou v biologii.
Něco úplně jiného je fyzika (stále jen příklady), ze základky jsme byli zvyklí i na teorii :D, minimum příkladů. Teď je to naopak.
O dost těžší je i chemie.
V češtině bereme skoro stále literaturu.
Zeměpisář strašně valí :'D.
Nejdelší zápisy máme v dějepise. Nejlepší hláška je naší dějepisářky, která nám při písemce v prváku řekla: ,,Napište tam vše, co je v sešitě. A ještě víc!" (my více sotva co je v sešitě, a ještě víc :D)
Ale ne. Třeba máme ÚŽASNÉHO matematikáře :). Je to hodně o učiteli. Matika mě tím i baví.

Teď píšu jako bych si na vše strašně ztěžovala :D, ale opak je pravdou. Už jsem si zvykla a je to dobré. Ale je samozřejmě méně času na koníčky.

Píšu jako bych byla úplně hloupá :'D, ale to doufám taky snad nejsem :D.

V 1. ročníku jsme si volili, jestli chceme hudebku, nebo výtvarku. Já si vybrala hudebku (máme ji 2 roky).

V 2. ročníku jsme si vybírali 2 volitelné předměty. Já jsem si vybrala konverzaci z AJ a samozřejmě mou oblíbenou informatiku :D. Jó, psaní na klávesnici mi chybělo. Sice v tom škola nesoutěží, ale to nevadí :).

Je super, že máme stejné učitele jako minulý rok, za což jsem ráda :).

Teď už se jen naučit ten rozvrh zpaměti :D (což dám tak do Vánoc) a pak to bude ok :'D (musím to brát s úsměvěm :D).

A co vy a váš přechod na střední :)? Byl to pro vás šok tak, jako pro mě, nebo ne?

Mám to tam ráda :).

Komentáře

Oblíbené příspěvky