Kapucínská hrobka a Anthropos

Ahoj, v pátek 22.3. jsem byla se školou v Brně na biologických exkurzích. Jako první jsme navštívili Kapucínskou hrobku a poté Anthropos (jak již z názvu vyplývá, byla to výstava o člověku).

V Kapucínské hrobce jsme dostali texty a každý si chodil sám. Bylo to pesimistické. Měla jsem takový divný pocit. Ale jak bylo psáno na zdi. Takhle skončíme všichni. I když asi bych nebyla ráda, kdyby se na mě za 300 let chodili lidé dívat.. Někteří na sobě měli zbytky kůže a jeden i pár vlasů (opravdu pár). Byl tam např. ministrant 12 let... Přikládám fotky. Komu to nedělá dobře (což se nedivím), může poposunout o kus dále, kde budou fotky z Anthroposu.




Na této kostře bylo na hlavě ještě pár vlasů/chloupků

Vedle těla leží palec, který byl nalezen později


Uprostřed ministrant 12 let


Pravdivé nápisy k zamyšlení...



Trošku paradox. Do hrobky se vchází přes hezké malé nádvoříčko

Potom jsme měli cca hodinový rozchod. Šli jsme se najíst. A samozřejmě jsem vyfotila nějaké fotky. Např. katedrálu Petra a Pavla, která je hned na dohled.

Potom jsme šli počkat na autobus, který nás dovezl na druhou exkurzi. Při čekání na bus jsem znovu fotila.

I s provozem :D

V Anthroposu jsme měli slovenskou průvodkyni. Bylo to velmi zajímavé. Všem doporučuji ;).
Malby

Repliky Venuší. Najdete tu naši :D?

Tady :D


Mamuti shora. Fakt, že lidé kopali díry, aby do nich pak mamut spadl, je mylný. Protože takovou díru by nikdy nevykopali, protože všude byla věčně zmrzlá půda (=permafrost). Takže mamuta uhnali.


Toto je kostra cca 12 letého kluka, který zemřel kvůli tomu, že mu vypadl mléčný zub. On si chtěl ulevit od bolesti a šel k řece napít se vody. Ale s největší pravděpodobností se mu do rány dostala infekce, takže tam zemřel. Mamuti a další zvěř ho ušlapali do země, kde se mu nemohlo nic stát a byl dobře uchován. Proto je jeho kostra skoro celá (až na malé kůstky u článků prstů).


Nádherná malba

Lucy (název podle písničky od Beatles)

Homo habilis (člověk zručný). Byl tak malý, protože se živil pouze syrovým masem (neznal oheň) a jinou stravu neměl. Takže neměl dostatečné živiny na to, aby mohl růst.

Víte, proč měli neandrtálci velká ústa? Protože jejich předci používali ústa jako nástroj. Obdělávali kůži žvýkáním.

Mléčné zuby mamuta. Druhé zuby mu nevypadají, ale odlupují se, takže se mohou až 6x obměnit.

Vyměněné zuby

Mamuti zdola. Dožívali se 80-100 let a mohli vážit až 8 tun! O mládě se matka stará do cca 13 let.

Byl to super výlet. Dozvěděli jsme se spoustu nových věcí. Počasí bylo také krásné. Jako v létě. Doufám, že se Vám článek a fotky líbily a třeba jste se také dozvěděli něco nového :).

Komentáře

Oblíbené příspěvky