Jeseníky

Ahojte, omlouvám se, že píšu po takové době, ale stalo se toho tolik, že jsem neměla vůbec čas na počítač, což myslím, že je dobře, že se nenudím :).
V tomto článku bych Vám ráda přiblížila dovolenou v Jeseníkách, která se konala od pátka do neděle (23.-25.8.).

Ubytováni jsme byli u příbuzných ve Městě Albrechtice. Vyjeli jsme již v sedm hodin ráno, protože to je kus cesty a ještě jsme měli na 12 hodinu domluvenou prohlídku v přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně. V Koutech nad Desnou se nastoupilo do autobusu, který nás zavezl pod dolní nádrž. Tam jsme si v interaktivní místnosti poslechli výklad o elektrárně a potom se přesunuli do "tunelu", kde je srdce celé elektrárny. Poté jsme se vydali zpět k autobusu, který nás dovezl k dolní nádrži a poté zpět do Koutů. Velká nádrž v ceně prohlídky nebyla, tu jsme si museli připlatit. Vydali jsme se tedy na lanovku, která nás dovezla nahoru, ale ještě ne do dostatečné výšky, kde byla horní nádrž. Tudíž jsme museli po lanovce přestoupit do autobusu, který nás dovezl až nahoru. Nádrž byla obrovská! Nebyla napuštěná celá, to je jen v noci. Kdyby tam někdo spadl, těžko by se drápal nahoru, protože po stěnách je hladký asfalt až z daleké Albánie. Poté jsme se vydali cestou dolů k lanovce a zpátky do Koutů. Do Albrechtic jsme přijeli navečer, takže na nás čekala večeře. :)
Druhý den jsme se společně s příbuznými vydali na Praděd. Bohužel se opravoval, takže okolo byly zátarasy. Ale výhledy byly moc pěkné :). Když jsme sestoupili o něco níž, chvílemi hřmělo. Byl to úplně jiný zvuk, než zezdola. Takový tajemnější, bližší. Cestou zpět jsme ještě navštívili obec Karlovu Studánku, kde jsme si koupili lázeňské oplatky a napustili si do flašky zdravý pramen.
V neděli jsme se vydali za Město Albrechtice na rozhlednu Hraniční vrch. Velmi zajímavá stavba. Byly to bývalé radiokomunikační věže. Spojili je a udělali z toho rozhlednu. Dobrý nápad. Chvíli jsme jeli přes Polsko, navštívili jsme zámek Linhartovy, který je přesně u česko-polských hranic (hranice vede přes potok). Krásně opravené místo. Pak jsme si zajeli na oběd, rozloučili se a jeli domů. Byla to krásná dovolená! :)
Na závěr přikládám fotky:



Ty kruhy tam jsou prý kvůli ženám, které se bojí uzevřeného prostoru, aby si představovali, že jsou třeba v nákupním centru :D tak to fakt říkali






Cestou k horní nádrži

Horní nádrž

V dálce Praděd






Vidíte ty vrtule? Nechápu, jak to mohli ochránci přírody dovolit :(...

Výhled z lanovky cestou dolů

Pěkné meandry :D. Ano, tam jezdili cyklisté...


Pohoda 8)

Další den - Praděd

Petrovy kameny. Četli jste Kladivo na čarodějnice? Já čtu právě teď, tak to bylo tématické...





Nahoře :)





Nahoře se pásli koníci :))

Nejen koníci :D...

Hrátky s časem a s vodou..:)

Z této fotky mám velkou radost :)




Karlova Studánka




Krásné budovy :)




Pavilon mi připomněl pavilony v ZOO :D - např. pavilon opic :D



Poslední den - rozhledna



Krásný výhled na Město Albrechtice

Polsko jako na dlani - kaskády jsou již v Polsku

Vidíte na té louce vyobrazené srdíčko :)? (jiný druh trávy)

V oblacích :)

Zámek Linhartovy

Krásně opraveno :)


Trofeje

Bez makra? To bych nebyla já :D


A na závěr fotka moc hodného sousedovic psa :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky