Litoměřice a okolí 1/2

Ahojte, před týdnem jsme si udělali dvoudenní výlet za mojí kamarádkou blogerkou Hruškou do Litoměřic. Výlet se konal od úterý do středy (27.-28.8.).

Hruška je velká cestovatelka. Jistě navštivte její blog. Píše z různých koutů světa :). Sleduji ji už dlouho. Poprvé jsme se setkaly na jaře v Praze a řekly si, že o prázdninách navštívím její rodné město. Moc jsem se těšila. Litoměřice slaví tento rok 800. výročí od založení. Hruška na svém blogu své město představovala. Po přečtení jsem se těšila ještě více. Články si určitě přečtěte ZDE.
Z domu jsme vyjeli o půl osmé a na místo přijeli po půl jedenácté. Domluvili jsme se, že nám bude Hruška dělat celý den průvodce a bylo to úžasné! Dostali jsme dokonce program! Šestihodinové procházení městem (takový čas jsme ani jedna nečekaly :D). Kdo se chce vydat do Litoměřic a shání průvodce, určitě doporučuji Hruška tour :D ;). Kontaktujte ji a určitě se s vámi ráda domluví :).
Prvně jsme se vydali okolo sochy neznámého vojína k litoměřickému hradu (ano, Litoměřice nemají zámek, ale rovnou hrad :D) přes park Václava Havla na náměstí. Tam jsme viděli nádherné budovy včetně budovy s kalichem :). Z náměstí jsme se vydali k nádhernému jezuitskému kostelu. Odtud jsme vyšli postranní uličkou k divadlu K. H. Máchy a zpět na náměstí, kde jsme si dali výborný oběd. Po něm jsme se vydali Máchovými schody k miniatuře města a okolo věže ke krematoriu koncentračního tábora (ano, v Litoměřicích byl koncentrační tábor!). Poslední zastávkou byl městský hřbitov, kde byl pochován K. H. Mácha (nyní jsou jeho ostatky v Praze na Vyšehradě). Cestou zpět jsme viděli Červený kostel. Chtěla bych Hrušce hrozně moc poděkovat za úžasný výklad a za její čas a trpělivost po celý den! Moc děkuji :*!!!
Poté jsme si dali věci na ubytování a jelikož byl do večera ještě čas, vydali jsme se podívat do Mostu. Viděli jsme i kostel, který se musel přesunovat na kolejích z náměstí na okraj města.
Na druhý den nám Hruška doporučila místa v okolí. Navštívili jsme město Úštěk, kde jsou krásné historické domy včetně židovské synagogy. Poté jsme se vydali na zámek Ploskovice, kde velmi vydatně řvali pávi :D. Po obědě jsme navštívili poslední cíl - Terezín. Velmi silný zážitek. Zajímám se o historii 20. stol., takže jsem se vždy chtěla do Terezína podívat. Byli jste tam?
Na závěr přikládám fotky:
Socha neznámého vojína

Litoměřický hrad


Krásná budova školy



Park Václava Havla

Busta V. Havla, kterou odkrývala jeho manželka Dagmar

Krásné prostředí



Náměstí


Tato nádherná budova mi připomněla Hlubokou n. Vlt.

Radnice

Dům, kde působil Josef Jungmann

Nádherný jezuitský kostel





Divadlo K. H. Máchy



Morový sloup na náměstí

Krásná budova s kalichem




Schody K. H. Máchy




Litoměřice jsou vinařské město


U malé vlakové dráhy







Krematorium koncentračního tábora




Hrob, kde byl pohřben K. H. Mácha, nyní jsou jeho ostatky na Vyšehradě


Červený kostel

Výhled na Litoměřice

Náměstí v Mostu

Přesunovaný kostel

Fotky z druhého dne v dalším článku, který je již online.

Komentáře

Oblíbené příspěvky