Skotsko 4/4

Pokračování minulého článku

Ve středu jsme měli celý den strávit v hlavním městě Skotska Edinburghu. Ráno mi nebylo moc dobře, měla jsem horečku, ale nadopovala jsem se práškami a zvládla to.
Cestou do Edinburghu jsme se zastavili u krásné kaple Rosslyn Chapel. Uvnitř se bohužel nemohlo fotit, ale bylo to tam moc krásné. Rozhodně doporučuji najít fotky na internetu. Dostali jsme letáček ve slovenštině, což bylo pěkné :).


Poté jsme se vydali do hlavního města. Prvně jsme zašli na hrad a prohlédli si korunovační klenoty. Tam se samozřejmě fotit nemohlo.


Obrovská fronta na korunovační klenoty. My šli druhým, bočním vchodem. O tom lidé moc neví :D.

Znovu krásné dřevěné stropy


Výhled na Edinburgh

V jednu hodinu byla palba na město. Tu jsem bohužel nestihla, ale viděla jsem ji na videu. Stejně se tam tlačilo hodně lidí a nebylo moc vidět.

Dále jsme se prošli po Royal Mile a navštívili chrám St. Giles. Uvnitř se mohlo fotit pouze za příplatek, čehož jsem nevyužila.
Potkali jsme dudáka

Chrám St. Giles

Socha Adama Smitha před chrámem

Royal Mile


Zde někdy pobývá i královna Alžběta II.


Odpoledne jsme měli několikahodinový rozchod. Podívali jsme se do národního muzea a do obchodů, abychom nakoupili pohlednice. Pak jsme si došli na jídlo a konečně si sedli. Už jsem to docela potřebovala. Bylo to pro mě v horečce dost náročné.
V muzeu

Pohled na hrad zdola


Druhý den už mi bylo naštěstí lépe. To byl poslední den v Anglii. Už jsme se přibližovali do přístavu Newcastle, odkud jsme večer vyjeli do Amsterdamu. Cestou do přístavu jsme se zastavili ve vesničce Gretna Green, kde se nachází známé kovářství a lidé si tam dávají manželský slib. Bylo to první místo, kde se mohli novomanželé vzít, i když to nepovolil jejich otec, nebo byli mladší 21 let. Zajímavé.


Všude samé zamilované sochy





Spojené ruce

Na zemi srdíčka, asi z nějaké svatby

Dále jsme navštívili římskou pevnost Housesteads. Ovce okolo pobíhaly volně.



Římská pevnost



Latríny



Studna

Hadrianova zeď


Ovečky všude :)

Najděte český nápis :). Hezké vidět češtinu v Anglii :)

Ukázka latrín

Poté jsme jeli do Newcastlu, kde jsme se nalodili a přes noc pluli do Amsterdamu. Moře už nebylo tolik rozbouřené, jako při cestě tam. Z Amsterdamu jsme jeli s přestávkami asi 14 hodin. Domů jsme přijeli v sobotu v jednu v noci. Bohužel jsem to odmarodila, ale celý program zvládla. Bylo to skvělé. Nová místa, nové zkušenosti, mluvit cizím jazykem... Budu na to vzpomínat do konce života :). Počasí nám vyšlo také parádně. Pršelo až při cestě zpět. Moc děkuji rodičům, že mi umožnili do Skotska jet <3.
Kdybyste se chtěli podívat na všechny fotky, najdete je na mém rajčeti ZDE.
Moc děkuji, jestli jste přečetli všechny články o Skotsku. Moc si toho vážím :).
Co Vy? Byli jste někdy v Anglii? Budu ráda za Vaše komentáře :).
Mějte se moc hezky a u dalšího článku na viděnou!

Komentáře

Oblíbené příspěvky