Maturita

Ahojte, ráda bych se s vámi podělila o mé zážitky z letošních maturit.

Dlouho se nevědělo, jestli vůbec budou. Na Slovensku je zrušili. U nás bohužel ne. Záviděli jsme jim :D. Ale nějaké změny přece jen byly. Zkoušky se samozřejmě posunuly a nepsali jsme písemné části (slohovky z českého a cizího jazyka). Slohovky z ČJ jsem se nebála. Troufnu si říct, že jsem na češtinu dobrá, řekla bych, že jsem dost sečtělá, ale bála jsem se AJ. Tam vám dají dvě témata, jedno na kratší sloh, druhé na delší a nemůžete si vybrat tak, jako v ČJ. Musíte napsat obě. Ale dost jsme ve škole trénovali, takže si myslím, že bychom to napsali v pohodě. Ale teď již jdeme k těm třem dnům plných nervozity.
Didaktické testy, ani ústní část nám neodpustili. Didaktický test z AJ se psal 1.6. Z ČJ o den později. Zkoušela jsem si hodně DT z minulých let, takže jsem byla připravená. V angličtině byl docela zrádný poslech, hlavně rozhovor manželů o koupi pohlednice (kdo psal tak ví, o čem mluvím :D), ale zbytek byl v pohodě. Určitě mi hodně pomohla příprava, kdy jsem si zkoušela minulá zadání. Čeština byla docela záludná. Řekla bych, že jsem si zkoušela okolo 15 DT, ale tak těžký, jako byl ten naostro, žádný nebyl. Spoustě lidem dělal problém text o Janu Nerudovi a jeho Povídkách malostranských, kde se měl poznat autor a název díla. Já jsem si naštěstí vzpomněla.
Ještě ten den jsme si mohli zkontrolovat výsledky všude možně na internetu, takže jsem věděla, co asi tak dostanu. Oficiální výsledky přišly za týden. Ve výpočtech jsem se nemýlila. Z angličtiny jsem dostala 92,64% takže jednička a v češtině 78% což je dvojka. Vždycky jsem byla na češtinu lepší než na angličtinu a teď se to tak otočilo :D.
DT bychom tedy měli za sebou, teď nás čekaly ústní. Na naší škole se dělaly 10.-12.6. Já jsem šla poslední den, v pátek 12.6. Prvně jsem chtěla být ve čtvrtek, abych pátek měla volný, jelikož v sobotu jsem měla fotit sestřenici na svatbě, ale nakonec jsem byla ráda, že jsem byla až poslední den, jelikož jsem měla více času na přípravu. Na konci se každý den počítá. Jak se říká, že den před zkouškami se už člověk nemá učit, tak já jsem to těžce nedodržela :D. Učila jsem se už asi od března. To jsem si zopakovala všechny otázky do dějepisu (25 otázek, každá má část A, B, takže vlastně 50), pak jsem šla na další předměty. Rozvrhla jsem si, který předmět budu jaký den dělat. V neděli (7.6.) jsem dokončila hudebku, v pondělí češtinu, v úterý a ve středu jsem si opakovala angličtinu a od středy večer a celý čtvrtek jsem opakovala všechny otázky do dějepisu. Ten dějepis byl největší mazec. Ve čtvrtek jsem u něj seděla celý den. Odreagovávala jsem se hraním na klavír, čímž jsem si trénovala hudebku. Večer mě dost bolela hlava, bylo to náročné. Divila jsem se, ale kupodivu jsem nebyla tak moc nervózní, jak bývám. Říkala jsem si, že jsem se celé 4 roky poctivě připravovala a oni nám to přece chtějí dát, když vidí snahu. Hanča maturovala už ve čtvrtek, takže mě potom uklidňovala, že je to v pohodě. Říkala, že se nemůže radovat, když to ještě nemáme obě. To bylo od ní moc hezké :).
A už tu byl pátek. Spát jsem šla docela pozdě (asi v jednu, nemohla jsem usnout, ale pak jsem spala v klidu). Vzbudila jsem se v 6 a pak už jsem nezabrala. K snídani jsem si dala jogurt a šla do školy. Tahala jsem v tomto pořadí - ČJ, AJ, D, HV. ČJ jsem tahala v 8:20. Měli jsme svou třídu maturantů, kde nás bylo osm (4 z naší třídy, 4 z oktávy), tam jsme se psychicky připravovali. Do třídy, kde se zkoušelo, jsme šli o 2-3 minuty dříve, samozřejmě s rouškou, vydezinfikovali jsme si ruce, sedli si, vzali jednorázovou rukavici a čekali, až k nám učitelka přijde s tím obávaným plátěným pytlíkem, ze kterého jsme měli tahat žetony. Četla jsem všechny knížky, takže jsem se moc nebála. Spíše se mi pletly životy autorů. Chtěla jsem dostat buď Smrt krásných srnců od Oty Pavla, O myších a lidech od Johna Steinbecka, Stařec a moře od Ernesta Hemingwaye nebo Farmu zvířat od George Orwella. Hlavně jsem nechtěla poezii, tam bych musela říkat tropy a figury a to mě moc nebaví :D. Vytáhla jsem si číslo 19, hned jsem věděla, co to je, byla to knížka od George Orwella, ale ne Farma zvířat, ta měla číslo 18, byl to román 1984. Byla jsem spokojená, o tom se dalo dobře mluvit. Na potítku jsem byla 20 minut, zkouška trvala 15 minut. Říká se, že se má mluvit pomalu, aby to člověk natáhl a pak už nezbyl čas na učitelovy otázky :D, já jsem to ale vůbec nedodržela. Odhrkala jsem autorův život, další díla a děj, pak jsem řekla pár vět k uměleckému a neuměleckému textu a bylo to. Čas zbyl, takže se komise ptala, ale naštěstí jsem odpovědi věděla. Vycházela jsem s dobrým pocitem. Potom za mnou přišla češtinářka a pochválila mě. Říkala, že čekala, že to bude dobré, ale mile jsem ji překvapila :), tak jsem měla radost.
Další předmět byla angličtina. Mezi předměty jsem se učila, i když mi ostatní říkali, ať to už nečtu, že se mi to jenom poplete. Já bych asi nemohla jet tak sedět a přemýšlet, co si asi vytáhnu. Potřebovala jsem si to ještě pročíst. Čas - potítko 20 min, zkoušení 15 min. V angličtině jsem si vytáhla politický systém Velké Británie :D. Byla jsem s otázkou docela spokojená, mohlo to být horší. Vypsala jsem vše, co jsem věděla a pak přidala perličky typu: na začátku června oslavila Alžběta II. 67 let na trůně, nebo že 10.6. oslavil Filip 99. narozeniny. Jsem do královské rodiny zblázněná, proto vím takové detaily :D. Dále jsem odpovídala učitelce na otázky, popisovala obrázek a na konci byl řízený rozhovor, kdy jsem ji měla pozvat do našeho města na různá zajímavá místa. Odcházela jsem také s docela dobrým pocitem. Poté za mnou přišla angličtinářka, že jsem ji mile překvapila, tak jsem byla ráda.
Třetím předmětem byl dějepis. Toho jsem se bála nejvíce, protože tam bylo nejvíc témat. Čas - potítko 15 min, zkoušení 15 min. Doufala jsem, že si vytáhnu otázku číslo 14 (A - vláda Marie Terezie a Josefa II., B - 1. světová válka), hlavně jsem nechtěla Řecko, Řím a středověk. Při vytahování žetonu jsem si mumlala 14, 14, 14, ale nevyšlo to. Vytáhla jsem si 5. Co to bylo? Středověk, no paráda, ten jsem fakt nechtěla :D… Ale co se dá dělat, musí se bojovat. Hodně mě zachránilo béčko, kde byl československý odboj za 2. světové války. O 2. SV se zajímám, takže to mi hodně pomohlo. Věděla jsem, že na jedničku to bohužel nebude, mrzelo mě to, ale co se dá dělat.
Posledním předmětem byla hudebka. Čas - potítko 15 min, zkoušení 15 min. Prvně jsem měla říct něco málo o sobě a mém vztahu k hudbě, poté k vytažené otázce, pak poslech a na konec můj výstup (zpěv nebo hra na nástroj). Vytáhla jsem si otázku číslo 15 - impresionismus. Řekla jsem to, co jsem věděla - znaky, hudební formy, známé skladatele a jejich díla. Pak se šlo na poslech, dostala jsem dvě ukázky - Bolero od Maurice Ravela a Má vlast (Vyšehrad) od Bedřicha Smetany. Na závěr jsem zahrála na klavír Vltavu od Bedřicha Smetany. Zahrála jsem ji moc rychle, což mě mrzelo, ale diváci byli snad spokojeni :D. Poté už se čekalo na výsledky.
Oficiální výsledky ústních zkoušek jsme se dozvěděli ve 12:40. V češtině jsem dostala plný počet bodů, v angličtině také docela dobré hodnocení (v jazycích nám neříkali známky, museli jsme si to spočítat podle bodů z DT), dějepis chvalitebné a hudebka výborné. Doma jsem si spočítala ČJ a AJ a mělo by to vyjít na jedničky. Takže tři jedničky, jedna dvojka. Jsem spokojená :). Slavnostní předávání vysvědčení bude 22.6. Doufám tedy, že jsem si jazyky dobře spočítala a budou mě čekat známky, co jsem sem napsala :D. Mrzí mě dějepis, že jsem ho trošku pokazila ale zase si říkám, mít samý, to je nuda, ne :D? Kdyby mi někdo před měsícem řekl, že budu mít takové známky z maturity, nevěřila bych. Takže jsem moc spokojená :). Odpoledne se ještě dal paní komisařce, která přijela z okresního města, domácí medovník, byla nadšená. Fotila si nás u něj s rouškou :D. Takže takhle jsme zakončili naše počínání na gymnáziu. Byly to krásné 4 roky. Nikdy bych je nevyměnila :). 2.7. budeme mít rozlučkový večírek s učiteli, tak doufám, že si to pořádně užijeme.
Odpoledne jsem šla na tenis, kde si pro mě děcka připravily překvapení v podobě vzkazu, čokolád a chipsů. Kamarádka mi dala krásnou tenisovou sukni. Všichni mi udělali velkou radost :). Doma a od babičky a od dědy jsem dostala peníze a krásné květiny. V sobotu nás čekala svatba sestřenice, kde jsme to pořádně oslavili :).
V sobotu 20.6. budu dělat přijímačky do Brna, ve čtvrtek 2.7. do ČB. Tak mi prosím držte palce. Moc bych si přála, aby to dobře dopadlo.
Tímto článkem bych se nechtěla vůbec vychloubat, pouze jsem si sem chtěla zapsat své pocity a dojmy ze zkoušky z dospělosti. Moc děkuji všem, kteří dočetli článek až sem, věřím, že to bylo náročné. A hlavně děkuji moc všem, kteří mi přáli štěstí a drželi palce :), moc to pro mě znamená!
Na závěr přikládám fotku s Hančou před DT. Takhle před školou jsme se fotily v 1. třídě, teď na konci 4. ročníku, toto letí :D. (Ano, ZŠ a gympl máme v jedné budově)

Komentáře

Oblíbené příspěvky