Božský Kája

Ahojky, chtěla bych moc poděkovat za komentáře u minulého článku. Jsem moc ráda, že se fotky líbily :) Tento článek jsem chtěla napsat už na začátku října, ale nějak jsem se k němu nemohla dostat. Když jsem o víkendu doma, snažím se být minimálně na počítači a užívat se s rodinou. V týdnu dělám věci do školy, ale času na PC se najde více, než o víkendu, to si dávám oddych :).
Jak jste možná zaznamenali, 1. října uběhly 2 roky od úmrtí nejlepšího českého zpěváka Karla Gotta. V dnešním článku bych se chtěla věnovat právě jemu. Na začátek jen pár informací z Wikipedie: Karel Gott se narodil 14.7.1939 v Plzni. Byl to nejúspěšnější český zpěvák. V letech 1965-2019 se prodalo 50 milionů (!) nosičů hudebních alb s jeho nahrávkami. Během kariéry vydal 293 sólových alb na domácí scéně i v zahraničí. Zpíval nejen česky, ale i německy, latinsky, anglicky, italsky a rusky. V anketách Zlatý slavík a později Český slavík získal celkem 42 ocenění. Dále obdržel více než 120 televizních ocenění, 32 zlatých desek, 1 diamantovou desku, 2 ceny Anděl, opakovaně se umisťoval na prvních příčkách hitparád a prodeje desek. Celkově nazpíval kolem 2 500 písní. Spolupracoval s mnoha významnými umělci. Stal se druhým nejúspěšnějším absolventem mezinárodní pěvecké soutěže Eurovision Song Contest, který pocházel z České republiky.
Nerada bych tady řešila jeho aféry, komunismus apod. Napíšu zde svůj příběh, jak jsem se k Božskému Kájovi dostala a co pro mě v dětství znamenal.
Už přesně nevím, kdy jsem poprvé zaznamenala jméno Karel Gott, ale asi to bylo brzy, protože hrál ze všech rádií a televizních hitparád (možná to bylo u Včelky Máji, kdy jsem ho zaregistrovala?). Přesně si ale pamatuji, když jsem ve školce chodila po obědě spát. O prázdninách, když byli rodiče v práci, jsme bývaly se ségrou často u babičky a dědy. Vždy po obědě jsem si šla lehnout (láska ke spánku mi zůstala doteď :D) a přitom vždy poslouchala Káju Gotta. Babička měla jeho kazetu. Jednou mi ji pustila a já si jeho písničky velmi oblíbila a znala je nazpaměť. Přesně jsem věděla, která bude následovat :D. Pamatuji si, jak jsme se u babičky dívaly na oslavu jeho 70. narozenin, kde mu zpívaly hvězdy české muziky, nebo koukaly na Silvestrovské hitparády, kde vystupoval. Vybavuji si článek na internetu, když šla jeho starší dcera poprvé do školy. V útlém věku jsem ho měla hodně ráda. Potom velký obdiv ustal, jeho písničky se mi ale nadále líbily. Pamatuji si, jak jsme se ségrou naučily malé holky od koní nazpaměť Trezor :D. Slavíka vyhrával stále dokola, ale přála jsem mu to. Nazpíval spoustu skvělých písniček a ocenění si zasloužil. Jeho jméno znají snad po celém světě.
Vzpomínku na jeho úmrtí mám přesnou, jako by to bylo včera... Byli jsme zrovna v autobuse ve Skotsku, přejížděli mezi památkami, když nám průvodkyně oznámila, že Karel umřel. Neznala jsem ho osobně, ale v dětství ho moc obdivovala. Bylo mi smutno. Ano, věděla jsem, že je nemocný, ale stejně mě jeho smrt zaskočila. Uctili jsme ho minutou ticha a v celém autobuse zněly jeho hitovky... Když jsme přijeli do Čech, byl Karla plný internet, rádia i televize. Do Prahy se s ním přijely rozloučit tisíce lidí. Loučení jsem sledovala v přímém přenosu a u toho si pouštěla jeho písničky. Stejně jsem udělala i letos, 1.10., před spaním jsem si pouštěla jeho písničky tak, jako před 15 lety u babičky... Byla to velká ztráta pro celý národ. Ať si o něm myslí každý kdo chce, pro mě to byl nejlepší zpěvák své doby! Máte nějaké vzpomínky na Karla Vy? Máte rádi jeho písničky?
Děkuji za přečtení. Snad se Vám líbil takový trošku netypický článek. Uvidím, kdy napíšu příště. Moc se toho neděje, dny jsou spíše monotónní - škola, odpočinek, učení, spánek a tak stále dokola. Ale budu se snažit najít téma co nejdříve :). Mějte krásný podzim! 


Komentáře

  1. V osobní rovině ho neznám, proto také nesoudím nic mimo jeho hudbu, ale určitě to byl velký a hodný člověk. Pokora mu čišela z očí, zbytek našich rádoby celebrit a influencerů by se mohl učit… takových lidí moc není, kord když dosáhnou takového úspěchu. Je to velká ztráta, ale v lidech s ve své hudbě bude žít dál… sama bych si ho dnes už asi nepustila, ale také pamatuji na jeho písně, když jsem byla malá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím! Dnešní floutkové neznají žádnou úctu a pokoru...

      Vymazat
  2. Beru ho jako Mistra v oboru, legendu, některé písničky si ráda i poslechnu, I když ne úplně plánovaně

    OdpovědětVymazat
  3. byl skvělý, měl tak příjemný hlas :) nemohu uvěřit, že už je to dva roky... jak to všechno letí :/

    my si vždy u rodičů na Vánoce pouštíme koledy od něj a já se snažím to zavést i ve své domácnosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letí to neuvěřitelně. Jako by to bylo včera... To je super tradice :)

      Vymazat
  4. Hezký článek :) Karel Gott je legenda! Jak píšeš, Včelka Mája, tam jsem ho nějak začala vnímat. A dva roky od úmrtí, přijde mi, jako by to bylo třeba před měsícem...

    OdpovědětVymazat
  5. Karla Gotta jsem nikdy cíleně nevyhledávala, ale některé jeho písničky, když se hrály v rádiu, jsem si poslechla ráda. Co jsem na něm ale vždy obdivovala, byla ta jeho slušnost a galantnost. Takových lidí v šoubyznysu moc není...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou. Byl mistrem v oboru a přesto tak pokorný. Někteří dnešní umělci by se mohli učit...

      Vymazat
  6. Téma článku mě příjemně překvapilo, hlavně atypičností tématu (a to v dobrém slova smyslu samozřejmě :D) Zaprvé informace, že už jsou to dva roky od úmrtí mě upřímně překvapila skoro tak jako ono úmrtí samotné. Ten čas strašně letí xD Ale myslím si, že zrovna karel Gott je osobností, kterou opravdu nešlo neznat. Navíc měl hlas tak jasně rozpoznatelný, že bych mu v aktuální hudební (a to nejen české) těžko hledala příměr. Inu je to hlas, co se nezapomíná, hlas, co vždycky ráda uslyším, hlas, který mě pokaždé pohladí na duši. A jsem ráda, že dnešní technologie umožňují i to, aby žil dál prostřednictvím své hudby a písní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně jsem se bála, jestli mi takový netradiční článek vůbec někdo okomentuje, nebo mě ukamenuje, že mají na něj jiný názor :D. Děkuji za moc hezký komentář :) souhlasím s tebou!

      Vymazat
  7. Já se tedy na film chystám, snad to ještě v říjnu vyjde, než budou muset být testy za peníze... Jsem dost zvědavá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že ho uvidím. Mamka na něm byla a moc se jí líbil. Snad se ti taky bude líbit :)

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem byl zrovna na dovolené v Řecku, když se to stalo... V létě 2020 jsme projížděli Česko na kole a jednu noc jsme byli ubytování v Mělníku. Na první pohled obyčejné ubytování, než jsme zjistili, že kdysi dávno při natáčení filmu zde byl Karel ubytovaný. Zvláštní pocit... 😂😎

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, to muselo být zvláštní... Michael Jackson umřel zrovna, když jsme se vraceli z dovolené v Chorvatsku...

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky