Český Krumlov

 Ahoj! Jak jsem psala v předminulém článku, zapsala jsem si exkurzi s hudební výchovou a neudělala jsem chybu! Podívali jsme se na zámek do Českého Krumlova.

Náš pan profesor nás provedl (ano, opravdu on! Myslela jsem, že nás provedou průvodci) místy, které se týkaly hlavně hudební kultury. Začali jsme v maškarním sále. Jmenuje se proto, že na stěnách jsou vymalované postavy v maskách. Vypadají opravdu jako živé. Některé ze zdi skoro vychází, opravdu to vypadá jako 3D! V tomto sále se konaly plesy a bály. Obrazy na pravé i levé straně jsou symetricky podobné, aby to lahodilo oku návštěvníka. Proto když jsou na jedné straně dveře, nakreslili je i na druhé, ale falešné :D Na první pohled opravdu není poznat, že je to pouze malba.

Dále jsme navštívili nádherné dochované dřevěné divadlo. Dochovalo se jako jediné v Čechách a v Evropě jsou jen dvě! Druhé asi v Anglii, ale nejsem si jistá. Je opravdu nádherné. Hraje se tam jenom párkrát ročně a lístky stojí spoustu peněz. Podívali jsme se také pod a nad jeviště, kde je dřevěný systém k vytahování scén. Na videu jsme mohli vidět, jak tato přestavba probíhá. Nemusela se vůbec zatahovat opona. Akce trvala kolem 10 vteřin. Chlapci dole si ale pořádně mákli. Na jedno vystoupení jich tam mohlo být až 20! Na dvou místech se také mohli herci "propadnout" nebo naopak "vyletět". V podlaze jsou díry, kde se tyto triky mohly pomocí protivah uskutečnit. Pod jevištěm byly vystavené předměty, díky kterým se tvořily ruchy. Např. déšť, vítr, kroupy, hromy... Bylo to opravdu hodně věrohodné! 

Posledním místem, které jsme navštívili byl depozitář, kam se normálně nechodí. Viděli jsme dochované oděvy a různé rekvizity. 90minutová prohlídka utekla cobydup. Bylo to hrozně zajímavé a jsem ráda, že jsem se této exkurze zúčastnila.

Před a po prohlídce jsem se ještě prošla po městě, zámku a zámecké zahradě. Zavzpomínala jsem u Otáčivého hlediště, kde jsme byli před rokem. Jinak všude byli samí cizinci, hlavně Číňané. Češtinu jsem neslyšela ani jednou :D Krumlov je nádherný, byla jsem tam poněkolikáté, ale nikdy mě nepřestává fascinovat, takže naprosto chápu, že byli nadšení. I když už mám Krumlov nafocený, zase jsem musela fotit :D (když on je tak fotogenický!) Počasí vyšlo hezky. Ráno bylo sice zataženo a vcelku zima, ale na to jsem byla připravená. Na zámku bylo samozřejmě taky chladno. Když prohlídka skončila, venku na nás vykouklo sluníčko, to bylo příjemné :). Naštěstí nepršelo, takže ideální počasí na výlety. Z Budějovic do Krumlova jezdí spoje skoro každou půlhodinu, max hodinu, takže doprava byla také ideální. Byl to krásný den. Jsem ráda, že jsem si exkurzi zapsala a započtený kredit je jen třešnička na dortu. 

Mám opravdu hodně fotek. Některé sem přidám. Více jich najdete tradičně na rajčeti ZDE





Méďa




Kouzelné krumlovské domy a uličky












Rekvizity




Dřevěný model divadla

Nejlepší kostýmy v depozitáři

Scéna Zahrada

Systém pod jevištěm

Stropní výzdoba

Nádherné divadlo

Maškarní sál



Pohled ze zastávky







Otáčivé hlediště





Jak se Vám líbí Krumlov? Navštívili jste ho, nebo to máte v plánu? 

Děkuji za přečtení článku, mějte se fajn. Těším se na Vás příště! :)

Komentáře

  1. Super článek a fotky. ČK mám také moc ráda a fotím pokaždé :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, Krumlov je kouzelný. Jsem ráda, že s tím focením nejsem sama =D

      Vymazat
  2. návštěva depozitáře musel být opravdu skvělý zážitek, to by se mi taky líbilo :)

    krásné fotky z Krumlova :)

    OdpovědětVymazat
  3. V Krumlově jsme byli relativně nedávno, a to na konci srpna a úplně poprvé. Stihli jsme Grafitový důl včetně exkurze, Otáčivé hlediště včetně představení (Úplně celá česká historie), prohlídku města a okolí. Nestihli jsme vše, proto doufám, že se tam zase někdy objevíme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V dole jsem byla se školou, také je to moc zajímavé místo. To je super, že jste stihli i Otáčko. Tam jsem byla na představení vloni a byl to super zážitek :) Určitě naplánujte další návštěvu, je tam spoustu krásných míst =)

      Vymazat
  4. Překrásný Český Krumlov 🥰 Už když jsem tam byla poprvé asi před jedenácti lety, mi učaroval. Je to místo, na které se budu stále toužit vracet.

    OdpovědětVymazat
  5. Český Krumlov je nádherné město, byli jsme tam ještě před covidem. Jen jsme se trefili zrovna do Svatováclavských slavností, takže tam bylo neskutečně natřískáno Korejskými turisty :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Korejskými s malým k. To je tak, když chceš napsat Korejci, a pak si to rozmyslíš :D.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky