Učitelkou v 1. třídě

 Ahoj, dnes bych Vám chtěla napsat o neplánované výuce v 1. třídě. 

V pondělí v 7:15 mi volá zástupkyně, jestli bych za 3/4 hodiny mohla učit. Byla jsem vzhůru, protože jsem měla v plánu jet v 8 na koně. Plány jsem tedy změnila a místo na vlak jsem šla do školy. Vůbec jsem nevěděla, co budu učit, nic jsem neměla připravené, prostě těžká improvizace. Ano, už mi jednou ráno volali, že mám jít učit, ale měla jsem aspoň 3 h na přípravu, teď jsem neměla ani hodinu :D... 

Paní učitelka onemocněla a učila jsem u ní v 1. třídě celý týden. Ještě k tomu mi dali družinu, takže jsem skončila o půl 12 a hned potom družina, kde jsem byla do dvou. Párkrát jsem potom měla ještě doučování a koně. Úterý byl největší mazec. Vstávala jsem v 5, abych si vše připravila (do sborovny jsem pravidelně chodila na sedmou, byla jsem tam mezi prvními, abych ještě stihla doopravit sešity), po družině jsem šla hned na kluziště, domů jsem se dostala o půl 7, byla jsem úplně grogy :D. 

První dva dny byly náročné, hodně intenzivní. Už jsem si vyzkoušela učit všechny třídy (neplánovaně i na 2. stupni :D) a prvňáčci jsou nejnáročnější, ale nejkrásnější 💖. Musíte jim všechno xkrát zopakovat, kontrolovat, jestli nalistovali správnou stránku, přečíst zadání, protože sami si ho ještě nepřečtou, odpovídat na tisíc dotazů apod. Přestávky byly opravdu krátké, sotva jsem se stačila převléct na tělocvik :D, na záchod jsem chodit nestíhala :D. Většinu přestávek jsem byla ve třídě, připravovala jsem se na další hodinu, děti za mnou chodily, chtěly se mazlit a povídat si :). Od středy jsem si začínala zvykat a další dny už byly v pohodě :). První den jsem z toho byla špatná, jestli to budu zvládat, ale člověk si brzy zvykne. Vzpomněla jsem si na autoškolu. Také jsem na začátku nevěřila, že se někdy naučím řídit a ejhle, po tréninku jsem se to naučila. Ke všemu je potřeba trénink. Tohle byla nejlepší praxe, jakou jsem kdy zažila, setkání s realitou vás naučí nejvíc. Ve škole se můžeme učit sebevíc, ale praxe je vždy účinnější, než teorie. Ve škole jsme také chodily na praxe, ale pouze 2h za týden, což je nic oproti tomu, být celý den ve škole. Tohle byla velká, výborná zkušenost, k nezaplacení :). Zapisovala jsem domácí úkoly, do třídnice, opravovala sešity, dávala samolepky, razítka, zkoušela básničku a dokonce jsem dala první jedničky do žákovské :)!

Strašně moc se mi to líbilo a užila jsem si to. Jsem vděčná za tuto možnost :) Děti byly také nadšené, chodily za mnou, mazlily se, říkaly, že mě mají rády, stále si se mnou chtěly povídat. Prvňáčci jsou nejupřímnější a nejlepší, ještě nezkažení, všichni se vám chtějí zavděčit, hlásí se, snaží se. Bylo to krásné :) 💗

Zítra jdu ještě do družiny, ve čtvrtek budu učit 3 hodiny a příští týden bude týdenní praxe, kterou mám v rámci školy. Mám to domluvené už dlouho, takže nebudou žádná překvapení :D určitě bych si mohla dát tento týden jako praxi, ale potřebují pomoct, protože p. třídní jede s 2. stupněm na lyžák, takže jim pomohu. Mám učit 8 hodin, další hodiny pomáhat třídnímu, budu učit 3x víc a budu tam sama :D ale nevadí, jsou to velké zkušenosti a posouvají mě dopředu. Tentokrát budu u druháčků :).

1. A - Před 16 lety jsem tu seděla jako žačka, teď tu sedím jako učitelka 😍 Jsem vděčná 😊

Papoušci z výtvarky :) 🦜

Déjá vu - měla jsem úplně stejnou učebnici :) 

To by bylo pro dnešek vše. Jak se máte Vy? Děkuji za přečtení. Těším se na Vás u dalšího článku :)! 

Komentáře

  1. Mě stačí dělat 1-2x týdně besedy pro děti z prvního stupně. Určitě bych do školství nechtěla. Prvňáčci jsou většinou skvělý, ale co jsem měla naposledy pátou třídu, tak to jsem s tím chtěla normálně seknout. Ale musí být hezké učit v první třídě a vidět ty posuny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To seš s nimi v kontaktu dost často. Kde pracuješ? :) Přesně jak říkáš, jsou vidět velké posuny :)

      Vymazat
  2. To muselo být kouzelný, učit tam, kde člověk byl sám jako žák :) Jsi fakt dobrá, že jsi to i bez přípravy zvládla! Já bych se asi složila :D Mají opravdu štěstí, že jim tam takhle pomáháš :) Jak sama píšeš, praxe k nezaplacení :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, bylo to krásné :) Byla jsem dost nervózní :D

      Vymazat
  3. Jůů, tak to muselo být krásné, i když náročné :) Máš můj obdiv, já jsem měla v šachovém kroužku ve školce 8 dětí a upřímně... vůbec jsem to nezvládala :D Takže jsi fakt dobrá, že jsi zvládla celou třídu prvňáčků! Já moc ráda vzpomínám na první a druhou třídu, protože jak píšeš, děti byly ještě takové upřímné, nezkažené, chovali jsme se k sobě hezky, hráli si... a měli jsme hrozně moc hodnou učitelku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Školka je ještě o dost náročnější. Byla jsem tam jedno dopoledne a měla jsem toho nad hlavu :D Potřebuji řád, organizaci. Jasně, v MŠ také nějaký je, ale ne takový, jako ve škole. Myslím, že učitelky na 1. stupni jsou nejdůležitější :)

      Vymazat
  4. Začátky jsou nejtěžší všude, člověk pak najede a zvykne si :). Jsi šikovná a je super, že jsi měla takovou možnost, do budoucna se ti bude určitě velmi hodit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, jak říkáš :) věřím (doufám), že to v budoucnu využiji :)

      Vymazat
  5. Joo první třídy jsou jiné, taky jsem tam zaskakovala, některé roky i dělala vychovatelku a je to hodně jiné, nejintenzivněji to vnímám vždy na začátku roku, když je to pro ně všechno úplně nové :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. To se ten řád teprve musí naučit, osvojit. Potom už je to jednodušší :).

      Vymazat
  6. To je tááák krásný! Úplně mi to připomnělo moje seniory, jak si chtějí povídat a objímat, jak mi říkají, že se mi aktivita povedla a jak jsou rádi, že mě tam mají... Měla jsi u mě v komentáři pravdu, děti a senioři toho mají opravdu hodně společného... :)
    Přeji ti, ať vše zvládneš v pohodě, ale o tom po tom předešlém týdnu vlastně ani nepochybuji :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, připadá mi to hodně podobné :) děti a senioři jsou nejupřímnější a je to krásné :) moc děkuji za krásný, milý komentář, Janinko <3!

      Vymazat
  7. To je krásný a obdivuji všechny, kteří vyučují. Především prvňáčky, protože to musí být masakr :-D Ale je krásný, jak se chodily dětičky mazlit.Máš novou zkušenost a určitě to bylo přínosem! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, 1. třída je nejtěžší :D Také si myslím, že se mi to bude v budoucnu hodit :)

      Vymazat
  8. Joojoo, pracovat ve školce nebo ve škole je někdy fakt sakra náročný! :D :)
    Ale je to krásný :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ti prvňáčci jsou kouzelní, jsem moc ráda, že jsi měla takové praxe, na které budeš ještě dlouho vzpomínat😃 A ti papoušci se vám moc povedlo😃

    OdpovědětVymazat
  10. Teda to muselo být překvapení :D Ale jsi fakt dobrá, že jsi to všechno zvládla, ještě ke všemu takto narychlo :) Je pravda, že to je pro tebe určitě velký zkušenost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, to bylo :D Moc díky <3 přesně jak říkáš, zkušenosti jsou to obrovské :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky