Legiovlak

Ahojte, v úterý 22.10. se maturanti z dějepisu (mezi které patřím i já) vydali do nedaleké Telče, kde navštívili Legiovlak.


Jsou to historické vlaky, které jsou uvnitř udělány přesně tak, jak je měli legionáři za 1. světové války v Rusku, Itálii apod. Ale nejznámější jsou českoslovenští legionáři v Rusku. Bojovali za naši vlast. Obsadili skoro celou Transsibiřskou magistrálu (!), což je několik stovek km! Díky čs. legionářům skončila 1. sv. válka o půl roku dříve! Takové a ještě další velmi cenné a zajímavé informace jsme se dozvěděli v několika kupé. Prvně jsme zhlédli video a poté se podívali do obytného vagónu, nemocničního, velitelského, jídelny, kovářského a i do posledního, kde byly kulomety. Dozvěděli jsme se, po kolika lidech obývali palandy, jaké nosili uniformy, popř. čím a kde se za jízdy operovaly nejnutnější případy. Byla to velmi zajímavá přednáška. Průvodce je v legionářském obleku. Měli jsme skvělého, vtipného, takže to byla opravdu radost poslouchat. Na konci přednášky jsme si mohli vyhledat, jestli jsme měli nějakého příbuzného v legiích. Až bude někdy takový vlak blízko Vašeho bydliště, vřele doporučuji jeho navštívení. Určitě nebudete zklamaní.
Letos už Legiovlak moc měst nenavštíví, ale příští rok znovu určitě vyrazí na svou cestu. Hlídejte si jeho trasy na oficiálních sránkách http://www.csol.cz/legiovlak. Přednášky jsou každou hodinu a jsou zdarma.
Doufám, že jsem Vás navnadila a Legiovlak někdy navštívíte. :) Byla jsem moc ráda, že nám tuto přednášku škola umožnila.
Na závěr přidám odkaz na fotky, které fotila kamarádka - ZDE.

Komentáře

Oblíbené příspěvky