Louzek, Lipno, Čertova stěna

 Ahojky, dnes Vám ukážu pár fotek ze zříceniny hradu Louzek, Lipna a Čertovy stěny. 

O zřícenině jsem předtím vůbec neslyšela, našla jsem ji až na mapě, když jsem hledala, kam bych se mohla podívat. Na začátek trocha popisu a historie z Wikipedie: Louzek je zřícenina hradu v okrese Český Krumlov. Stojí na široké, skalnaté ostrožně nad levým břehem Malše v nadmořské výšce 600 m. Zbytky hradu, ze kterého se dochovaly terénní pozůstatky opevnění a zříceniny staveb v hradním jádře, jsou chráněny jako kulturní památka České republiky. Ostroh byl podle archeologických nálezů osídlen již na konci 13. století, ale není jisté, že již tehdy na něm stál hrad. Podle rozboru sídelní struktury a známých vlastníků okolních panství je některými považován za zakladatele hradu Jan z Maršovic, který by ho mohl postavit po roce 1382. Tato hypotéza je ovšem v rozporu s archeologickými doklady a dendrochronologickým rozborem nalezeného stavebního dřeva, které pochází ze stromů poražených již v roce 1357. První písemná zmínka o hradu se nachází v dopise Oldřicha z Rožumberka z roku 1421.


Tady jsem našla malovaný kamínek, najdete ho? :D



Další zastávkou byla přehrada Lipno. Mám odtud pouze pár fotek. 


Mlha v pozadí mě fascinovala


Poslední zastávkou toho dne byla Čertova stěna. Omlouvám se za horší kvalitu fotek - stmívalo se. Pár informací z Wikipedie: Čertova stěna-Luč je národní přírodní rezervace o rozloze 140 ha nacházející se podél úseku řeky Vltavy mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem. Chráněné území zabírá kaňonovité údolí Vltavy včetně nezpevněných suťovitých stěn a říčního koryta nazývaného ,,Čertovy proudy". Řečiště je charakteristické nakupením obrovského množství balvanů. Většinu skalního podkladu tvoří žula. 




Doufám, že se Vám fotky líbily. Více klasicky na rajčeti ZDE. Mějte se krásně! :)

Komentáře

  1. mám ráda zříceniny :) líbí se mi i zachycená ta temná atmosféra... má to prostě kouzlo :) i ta stěna... vůbec nevadí, že se stmívalo, vypadá to tajemně a strašidelně :) opět krásné fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu :) jak říkáš, stmívání zrovna k tomuhle místu patří :)

      Vymazat
  2. Fotky jsou super :). Mám ráda takové výlety, škoda že tato místa mám přes celou republiku daleko :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) škoda, třeba se někdy poštěstí :)

      Vymazat
  3. Krásné fotky :) Jde z nich taková zvláštní atmosféra... ale zajímalo by mě, jak by to vypadalo, kdyby svítilo sluníčko... máš za úkol se vrátit a nafotit fotky zalité sluncem :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) k tomuto místu asi tajemno trošku patří :D ale dobře, beru na vědomí :D!

      Vymazat
  4. Je super, že takto prozkoumáváš okolí! Strašně mě to inspiruje a ukazuješ mi spoustu míst, kam bych i já ráda vyrazila :)
    Mně tohle poslední dobou dost chybí, bohužel nemám moc čas vyrážet na výlety, jsem ráda, když občas zvládnu aspoň kratší procházky v okruhu bydliště.
    Kam máš v plánu vyrazit příště?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) jsem ráda, že se ti články/fotky líbí. Zatím v okolí Budějovic, našla jsem si nějaká místa na Šumavě, zámky.. :)

      Vymazat
  5. Mám ráda zříceniny, ta nejkrásnější, jakou jsem kdy navštívila, byla ruina hradu Oybin, kousek za hranicemi v Německu. Návštěva byla neskutečným zážitkem, vřele doporučuji, i když pro tebe to bude asi trochu z ruky :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, ta je nádherná! Tam bych se chtěla někdy podívat :O Jooo, je to trošku dál :DD.. Třeba jednou :)..

      Vymazat
  6. Nejvíce se mi líbí fotečky z Čertovy stěny, působí jako tajemné místo :) Ta mlha u přehrady je opravdu zajímavá, povedené fotky ♥♥

    OdpovědětVymazat
  7. Kamínek jsem našel, ale musel jsem si zobrazit fotku v plném rozlišení na novém panelu. 😎

    P. S. Hurá, dohnal jsem skoro půlroční zpoždění ve čtení tvého blogu. 😂😎

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, to jsi dobrý! Máš oči jako ostříž :D
      Wow, klobouk dolů za poctivé čtení, to muselo dát práce, moc děkuji! :) Každý komentář potěší!

      Vymazat
  8. Na fotce kamínek nevidím, avšak v reálu je najdu úplně všude! :D Krásný výlet, výlety na zříceniny patří k našim nejoblíbenějším :) Akorát během roku většinou zvládneme navštívit jen jednu :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, kdybych o něm nevěděla, taky bych ho z fotky nenašla :D jak je uprostřed ohořelé H, nebo co to je? Tak v první polovině vlevo :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky