Na věži

Ahoj, od pondělí jsem na brigádě na dačické věži.
Mou pracovní náplní je prodávání lístků a suvenýrů.
V tomto článku vám popíšu můj pracovní den.

Věž je otevřena od 9:30 (každý den kromě neděle, to se otevírá až ve 13 hod). Já jsem tam vždy o 20 minut dříve (včera jsem tam byla o půl hodiny). Otevřu obr klíčem. Rozsvítím v místnostech, na schodišti. Vyjdu 148 schodů a pak už jsem nahoře. Sedím v takové větší místnosti, kde jsou vyvěšeny zajímavosti o věži a dalších zajímavých místech v okolí. Pro děti je připraveno překvapení v podobě vyrobených postaviček z českých pohádek (Večerníčků), které vyráběla jedna moc šikovná paní. Děti poznávají jména pohádek a za to dostávají omalovánky :-).
Připravím si věci na stolek (vstupenky apod.) a pak jdu obejít ochoz. Aby tam nebyla třeba myš od dravce (ano, i to se stává, že si ji tam dravec schová). No a samozřejmě tam jsou i nějaké pozůstatky od holubů apod, takže vezmu rejžák a snažím se to odstranit, aby se lidé nezamazali.
Vyjde mi to sotva do otevíračky, takže potom si sednu a čekám na lidi. První chodí cca po hodině od otevíračky. Ale včera to byl rekord. První paní mi přišla až v 11:30! To už jsem byla docela zoufalá. Byl pěkný výhled a nikdo neměl zájem, nebo je odradily schody, nevím :D. Tak si mezitím čtu. Je to fajn, nikdo mě tam neruší. Už jsem tam přečetla asi dvě knížky :D.
Prodám lidem vstupenky, nabídnu na půjčení dalekohled, odměním děti, které uhádnou pohádky a někdo si udělá i kvíz. Já ho pak opravím a za odměnu, snahu a odvahu dostanou bonbón.
Ve 12 hodin mám pěkné zpestření - zvonění zvonů. Lidé se chudáci vždycky leknou, protože to je opravdu silný zvuk. Už jsem si zvykla :D. Zvoní 3 minuty!
Vždycky po nějaké době obejdu ochoz, jestli je všechno v pořádku.
Odpovím lidem na dotazy ohledně města, kam se podívat apod., prodám vstupenky, suvenýry (nejčastěji turistické známky a pohlednice), zkontroluji kvíz... Je to super práce. Není náročná (i když ty schody jsou dost náročný :D) a když nemám co dělat, tak si čtu.

Polední pauzu máme od 13 do 14 hodin. Včera jsem měla fail když jsem až dole zjistila, že jsem zapomněla na schodišti zhasnout (je tam několik vypínačů), takže jsem musela až nahoru :D.

Odpoledne chodí samozřejmě více návštěvníků.

Zaměstnavatel nás upozorňoval, že v pondělí chodí nejméně lidí, protože je zavřený zámek a další památky. Nám se tato statistika ale zatím nevyplnila. V pondělí jsme měli lidí nejvíce :D - 85.

Po pracovní době samozřejmě spočítám peníze, kolik lidé utratili za suvenýry, kolik za vstupenky, kolik bylo lidí, kolik se prodalo vstupenek apod. Je to fakt náročné, protože když vám zbydou ještě peníze z minulých dní, tak je v tom guláš. Ale vždycky se naštěstí dopracuji správného výsledku. Pak obejdu ochoz, jestli jsem tam nějakého člověka nezapomněla :D (strejda si tuhle ze mě dělal legraci, když jsme došly dolů a zamykaly vchodové dveře. ,,Hele, holky, někdo Vám mává shora." :D To by bylo hustý :D, snad se nám to nestane.)
Před polední pauzou a před zavíračkou samozřejmě čekám, protože se mi tam vždy nahromadí lidé. Nečtou si, v kolik zavíráme. Trpělivě čekám, naštěstí se vždycky dočkám. Nejhorší to je ale s obědem, pak se bojím, že se nestihnu vrátit.

Dohromady jsme v práci 7 hodin (do 17:30) - v neděli méně (4,5 hodiny).
S Hančou se střídáme, že jedna jde vždycky na dopolední a druhá na odpolední. Je to tak lepší, protože pak bychom se z toho asi zbláznily.
V pondělí jsme tam byly obě celý den a ono se to nezdá, ale byly jsme vyšťavený. Počítání peněz, vysvětlování lidem, počítání vstupenek, schody.. No, prostě někdy je to na hlavu (když ještě zvoní zvony, že jo :D).

Dneska dopoledne mi přišel rekordní počet lidí - 52!!!

V příštím článku napíšu nějaké perličky, co mi lidé říkají apod. :-)

Jsem moc ráda, že mám tak super brigádu. Snad to vyjde i příští rok.

Mějte se krásně a u další veže ahoj :D!

Komentáře

Oblíbené příspěvky