Erasmus

 aneb proč se ho nikdy nezúčastním. 

Ahojky, Erasmus je super věc - vysokoškolští studenti mohou vycestovat po světě a podívat se skoro na jakoukoliv univerzitu, kde obvykle stráví celý semestr. Ségra program využila v zimním semestru, kdy byla na půl roku v Nizozemsku. Já se takového projektu ale nezúčastním, proč? 

Jak už jsem psala, je to super projekt, Hanče hodně pomohl. Studuje ČZU, v Holandsku jsou nejlepší zemědělci, takže to pro ni byla výborná zkušenost. V mém oboru je ale Erasmus k ničemu. Spolužačky na Erasmu sice byly, ale do školy k dětem se vůbec nedostaly. Nejlepší školství je v severských zemích, ale je opravdu malá pravděpodobnost, že se tam během Erasmu dostanete. U našeho oboru je Erasmus tedy spíše o cestování. Na pár předmětů chodíte, ale stejně nikde nemají podobně koncipované předměty, jako my tady, takže při příjezdu domů musíte stejně většinu zkoušek absolvovat, protože vám je prostě neuznají. 

Jsem nervák, stačí mi, když se stresuji jednou školou, natož abych musela řešit dvě školy a pak dělat zkoušky z učiva, které jsem v průběhu semestru zameškala, takže jsem ani neslyšela profesorův výklad. 

Erasmus je super věc, ale pro jiné obory, než je můj. Holky se vydávaly spíše kvůli cestování. Také ráda cestuji, ale to můžu o prázdninách, kdy nebudu ve stresu, že mi ve škole něco utíká. Půl roku je pro mě dlouhá doba, určitě by se mi stýskalo a hlavně, nenechala bych tady koně.

Co si o tom myslíte Vy? Jeli byste, kdybyste měli možnost? 

zdroj

Komentáře

  1. mě to lákalo, ale moje angličtina není moc dobrá a stresy z cesty a tak... takže jsem nikdy nevyjela :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myšlenka se mi taky moc líbila, ale nikdy jsem se neodhodlala :) z podobných důvodů jako Karamelka - ta angličtina a být tak daleko, dlouho a sama od domova :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  3. Já určitě ne, už jsem dávno za zenitem :D. Prvorozený ho nejspíše taky nevyužije, IT oblast je všude asi hodně podobná, i když kdo ví :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se v tomhle vůbec nevyznám. Tak uvidíme, třeba bude chtít :)

      Vymazat
  4. Přiznám se, že já bych šla do toho znovu. Měl jsem vlastně obrovské štěstí, že naše škola byla hodně otevřená tomu, abysme vyjeli do zahraničí, i když pro naši praxi to v zahraničí funguje kolikrát dost odlišně a některé předměty neměly alternativu. Pokud sis ale dala práci a našla předměty podobné/uznatelné alespoň tematicky, byli ochotni ti vyjít vstříc a předměty uznat. Ale běžně kvůli Erasmu děcka prodlužují, já měla do štěstí, že pokud bych nechtěla, nemusela jsem, což je (co jsem slyšela), docela výjimka.
    Ale stresy to byly, komunikace v zahraničí byla otřesná. Reakce koordinátorů ze školy byla neskutečně pomalá (kolikrát to trvalo týdny, než se člověk dopracoval k dodpovědi, která vlastně vůbec na dotazy neodpověděla) a podpora přímo na výjezdu těžce nic moc. Na druhou stranu to člověka naučilo být trošku větším salámistou.
    Inu má to svá pro a proti, za mě pořád největší proti bylo to uvědomí, že tu všechny člověk nechává. Jasně můžou přijet, ale ne vždycky to zaměstnání/škola/situace dovolila a kolikrát je to prsotě strašně daleko. A vzhledem k tomu, že já osobně považuju čas strávený s těma, co mám ráda, za ten nejdůležitější, stýskalo se mi hodně. Ale Valencie byla nádherná. Ty východy slunce... ráda se tam zase někdy vrátím, ale tentokrát snad vezmu někoho s sebou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za všeříkající komentář! Taky by se mi moooc stýskalo... Já jsem dost nervózní už teď, natož, abych měla řešit 2 školy najednou :D...

      Vymazat
  5. Taky jsem na Erasmu nebyl a vůbec mi to nechybí. Jedině v tom, že stále neumím AJ na komunikativní úrovni.

    O školství ve Švédsku jsem se dozvěděl díky Výměně manželek. Úplně mě to fascinovalo a říkal jsem si, že takové nápady se tady beztak nemohou ani vyslovit. :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky